Forum Koła Miejskiego PZW numer 30 w Tomaszowie Mazowieckim Strona Główna  
  Forum Koła Miejskiego PZW numer 30 w Tomaszowie Mazowieckim
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Forum Koła Miejskiego PZW numer 30 w Tomaszowie Mazowieckim Strona Główna » Nasze sprawy » Sprawy organizacyjne PZW » Zakaz Połowu na "Lodowcu"
Zakaz Połowu na "Lodowcu"
Autor Wiadomość
Admin 
Administrator

Ulubione łowisko: Drzewica
Ulubiona metoda: Spławik
Wysłany: 2008-10-24, 19:05   Zakaz Połowu na "Lodowcu"

Przypominamy.
Rozporządzeniem Wojewody Łódzkiego z 2007 roku w okresie od 01.11. do 31.03 każdego roku zabrania się połowów wędkarskich na łowisku tzw. "Lodowcu".
Wodę tą ustanowiono obrębem ochronnym ze względu na masowe gromadzenie się tam ryb w okresie zimowym.

panrysiul 
panrysiul

Ulubione łowisko: Spała
Ulubiona metoda: spławikowa
Wysłany: 2008-10-28, 18:14   

Brawo, brawo, brawo za odpowiednie decyzje.

WuPe 

Wysłany: 2008-11-01, 23:26   

Ja bym jeszcze przez kwiecień zostawił w spokoju...

kopa

Wysłany: 2008-11-06, 15:34   

Do WuPe.Napisz dlaczego jeszcze zostwił byś zakaz w kwietniu.

Ignac

Wysłany: 2008-11-10, 20:05   

kopa napisał/a:

Wprawdzie pytanie nie jest kierowane do mnie, ale powiem czemu ja przedłużyłbym ten okres na kwiecień.
Otóż żadną nowością nie jest fakt, iż w tym samym lodowcu trą się również szczupaki i to ze względu na nie, ja byłbym za przedłużeniem tego okresu.
Mało tego! Ja proponuję przyjrzenie się bliżej, łowsiku "choinkowej" wielkości płotek w narożniku tuż poniżej "zimnego". Czemu jedno zimowisko ma być chronione podczas, gdy na innym odbywać się będą regularne rzezie nikomu niewinnych i gotowych do tarła płoci?
Ba! Czemu w naszym okręgu nie są chronione odgórnie wszystkie tarliska i zimowiska?

axel 

Ulubione łowisko: kiedyś była to Pilica
Ulubiona metoda: sucha mucha itp
Wysłany: 2008-11-11, 00:48   

Termin ochrony do końca marca był pewnym kompromisem "kalendarzowym", bo ochrona zimowa musi mieć konkretny początek i koniec - inaczej nie może być prawnie ustanowiona. Wraz z zejściem lodów i wzrostem temperatury ciepła (ciepła dla ryb bo 4-8st.C) woda z Rajchy nie jest już wabikiem dla całej "bielizny", która pcha się tam z Pilicy na jesieni. Włazi tam niekiedy wiosną szczupak na tarło, ale ten jest wtedy chroniony okresowo. Ochrona ryb przez wędkarzy (sądząc po zasłyszanych głosach na temat Lodowca) to wyraźnie tylko werbalna aktywność, szczególnie dla tych, którym wystarcza 10-15 cm płotka, podobny boleń i jaź jako zdobycz. Ja wolę ich poszukać na Pilicy, kiedy podrosną w cieplejszym okresie roku. Pozdrawiam przeciwników kotletów rybnych i drobnicy w occie.

WuPe 

Wysłany: 2008-11-12, 22:53   

kopa napisał/a:

Po prostu w kwietniu jest tam jeszcze mnóstwo drobnicy. Do tego wchodzą tam na tarło wspomniane szczupaki i inne chociażby leszcze.

kopa

Wysłany: 2008-11-13, 11:32   

Do Ignac i WuPe.Dzięki za głosy wsparcia w sprawie zakazu na "Lodowcu".Nie chcę dodawać co widziałem na tarle w tym łowisku i kiedy aby nie prowokować kłusoli.

Forum Koła Miejskiego PZW numer 30 w Tomaszowie Mazowieckim Strona Główna » Nasze sprawy » Sprawy organizacyjne PZW » Zakaz Połowu na "Lodowcu"

Forum graficzne