Forum Koła Miejskiego PZW numer 30 w Tomaszowie Mazowieckim Strona Główna  
  Forum Koła Miejskiego PZW numer 30 w Tomaszowie Mazowieckim
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Forum Koła Miejskiego PZW numer 30 w Tomaszowie Mazowieckim Strona Główna » Metody połowu » Metoda Muchowa » Najlepsza z metod ;)
Najlepsza z metod ;)
Autor Wiadomość
pawelz 

Ulubione łowisko: Krztynia
Ulubiona metoda: Mucha
Wysłany: 2009-04-06, 09:00   Najlepsza z metod ;)

Muszkarstwem zajalem sie jakies 10 lat temu. Wczesniej lowilem ryby, najpierw metoda gruntowa, potem w szkole sredniej zakochalem sie w spinningu, a obecnie,...... tylko mucha :-) . Poczatki mialem trudne. Zero pomocy przez pierwsze 3 miesiace. Do wszystkiego musialem dochodzic sam.
Chcialbym powiedziec wszystkim tym, ktorzy tak z politowaniem i czesto ironicznym usmieszkiem przygladaja sie naszym wyczynom na Pilicy.
Jest to metoda, ktora albo sie porzuca po pierwszych nieudanych probach, albo odstawia wszystkie inne metody i lowi tylko na muche, czesto wbrew logice :)
Mnie spotkalo to drugie . Sprzedalem lub rozdalem calkowicie pozostaly sprzet. Zostal mi jeden kij spiningowy i jeden kolowrotek plus troche woblerow i meppsow. Tak na wszelki wypadek.
Biegam nie raz po rzece z przekonaniem ze inne metody dalyby znacznie lepsze efekty. Ale coz. Dla mnie obecnie jeden 30 cm jaz na muche znaczy wiecej niz miarowa szczupaczyna na spinnig :). Ryb nie jadam, a hol 30 cm jazia na delikatnej muchowce daje wiecej frajdy niz hol 50 cm szczupaka na spinningu. Przynajmniej mi.
Jest nas w Tomaszowie kilku muszkarzy. Znam osobiscie 3, byc moze jest jeszcze jeden dwoch o ktorych nie wiem. Mamy zerowa sile przebicia. Lowisk nie ma wcale na ktorych mozna by zarazic do muszkarstwa. Najblizsza woda z rybami "muchowymi" to wyjazd 130 km. Nie kazdego stac, nie kazdy ma czas. A zeby naprade poczyc co to muszkarstwo, trzeba wyjechac niestety w gory. Dunajec, San, Wisla, Raba. Tam moczna dopiero rozwinac skrzydla. Dlatego tak bardzo zalezaloby mi, zeby stworzyc choc namiaste wody muchowej (mowie oczywiscie o Wolborce). Z teczakami mozna by zaczynac przygode z muchowka. Gwarantuje, ze 9 na 10 ktorzy zaczna, pozruca inne metody :)
Jak ktos jest ciekaw, co, gdzie, jak, na co i za ile, chetnie podziele sie wiedza.

peruss 

Wysłany: 2009-11-23, 19:01   

cześc
chcalem zaczoc swojom przygode z muszkarstwem i chciałbym sie dowiedziec gdzie pan łowi i jakie ryby najczęsciej pan łowi na naszych wodach
i przy okazji czy pan albo ktos z pana znajomych niema do sprzedania calego zestawu muchowego bo bym byl zainteresowany oczywiście w przystępnej cenie

peruss 

Wysłany: 2009-11-23, 19:07   

I gdzie mozna zaopatrzyc sie w szprzęt muchowy (w jakim sklepie)

pawelz 

Ulubione łowisko: Krztynia
Ulubiona metoda: Mucha
Wysłany: 2009-11-30, 11:18   

Sorry, ze odpisuje dopiero teraz.
Lowie gdzie sie da :). Na muche mozesz lowic wszedzie, gdzie da sie wejsc do wody. Najczesciej lowie na Pilicy na odcinku Larsen (tzw. szyna ponizej zapory na Zalewie) do linii wysokiego napiecia. Jak sie daje to wyjezdzamy w kilku w gory (San, Dunajec) a o tej porze roku na Czarna Przemsze polowic teczakow. Mamy tez mala tajna ;) rzeczke kilkadziesiat kilometrow od Tomaszowa gdzie mozna bylo polowic fajnych lipieni, ale w tym roku bylo tam wyjatkowo kiepsko.
Na Pilicy przy odrobinie szczescia wylowisz sie jazi jelcy i ploci. Ten rok byl wyjatkowo udany - zwlaszcza wiosna.
Co do sprzetu, to nie mam nic do odsprzedania, ale jesli chcesz cos kupic niedrogo to polecam: http://www.flyfishing.pl/komis/index.php.
Poza tym moj kumpel (tez muszkarz ;)) prowadzi slep internetowy ze sprzetem muchowym.
www.spent.com.pl
Jakbys mial jakiekolwiek pytania, chcial pomocy czy po prostu sie spotkac i pogadac o muszkarstwie, to pisz na priva (pawel@tusz.pl). Jakos sie umowimy i pomoge zaczac :)

Forum Koła Miejskiego PZW numer 30 w Tomaszowie Mazowieckim Strona Główna » Metody połowu » Metoda Muchowa » Najlepsza z metod ;)

Forum graficzne